Regisztráció

Az érszükület gyógyítása széndioxid szárazfürdővel

Érelmeszesedés, érszűkület
 
 
Az elhalálozási statisztikák élén világszerte a szív- és érrendszeri betegségek állnak. Érthető, hiszen az érszűkület, érelmeszesedés kialakulásában szerepet játszó három fő rizikófaktor a tartós stresszhatás, a dohányzás és a helytelen táplálkozás korunkban többnyire együttesen vannak jelen. Mindezek eredményeként az érrendszer állapota fokozatosan romlik, és a kezdetben enyhe tünetekkel jelentkező betegség súlyos, sokszor elviselhetetlen fájdalommal járó, életet fenyegető állapotromlásban nyilvánul meg.
 
Az orvostudomány jelenleg átlagosan az esetek 20%-ában alkalmaz műtéti megoldást. A még nem vagy — egyéb kísérő betegségek, illetve a rossz általános állapot miatt — már nem műthető betegek gyógyszeres kezelésben részesülnek számolva azzal a ténnyel, hogy betegségük előrehaladását lassítani lehet, de megállítani nem.
 
 
Az érszűkület tünetei

Az érszűkület tünetei attól függnek, hogy a szűkület vagy elzáródás milyen mértékű, és hol helyezkedik el. Ha a szűkület vagy elzáródás az alsó végtagban van, a beteg a lábak hűvösségét, fehérségét észleli; krónikus fájdalomról, helyi érzéketlenségről, görcsről és a néhány méter járás utáni nagyfokú izomfáradtságról panaszkodik. Súlyosabb esetekben elszíneződést, elhaló lábrészt vagy nem gyógyuló sebeket okoz az érszűkület. Ha az érszűkület a nyaki vagy agyi ütőereket érinti, akkor a panaszok koncentrációzavarban, feledékenységben, szédülésben, fülzúgásban, látászavarban, féloldali zsibbadásban, mozgászavarban jelentkeznek.
 
A szívkoszorú ereknél fáradtságérzetet, megterhelésnél a szívtájon heves fájdalmat — amely kisugározhat a karra vagy nyakra — okozhat az érszűkület.
 
Az érelmeszesedés kialakulása hosszú, több évtizeden át tartó, tulajdonképpen szinte észrevehetetlen folyamat. Ezért lehetséges, hogy e betegségre sokszor csak akkor derül fény, amikor már súlyos szövődményei vannak. Ezért az érelmeszesedés korai felismerése rendkívül fontos, hiszen megfelelő óvintézkedésekkel megelőzhetők az olyan káros következményei, mint a szívinfarktus, az agyvérzés, az agyi keringési zavarok miatti bénulás vagy a végtagi érszűkület.
 
Az első szakaszban főleg az érfal rugalmassága csökken. Az évek alatt bár lassan, de egyre fokozódik a káros anyagok lerakódása, s ezek el is meszesednek. Végül az erek átmérője szűkül, faluk merevvé válik, így egyre kevésbé képesek a megfelelő mennyiségű vér átáramoltatására. Ez pedig az általuk vérrel ellátott szervek károsodásához vezet. A szervek bizonyos határok között alkalmazkodnak a rosszabb feltételekhez, ezért maradhat sokáig észrevétlen az egyre romló funkció. Amikor azonban a legyengült vérellátású szervek már nem tudnak tovább alkalmazkodni, megjelennek az első, drasztikus tünetek: fény derül a szervkárosodásra. (Például szívinfarktus, agyvérzés, stroke, veseműködési probléma érszűkület stb. formájában.) Sajnos ez az állapot már visszafordíthatatlan!
 
Nagyobb az esélye az érszűkületre annak, aki:
— magas vérnyomással küzd,
— dohányzik,
— családjában öröklődik a betegség hajlama,
— cukorbeteg,
— magas a vérzsírszintje,
— magas a koleszterinszintje,
— túlsúlyt hordoz.
 
Az érbetegségek is főleg a civilizált ember problémájának számítanak, ugyanis kialakulásukért jórészt a mozgásszegény életmód, a stressz és a zsírban dús táplálkozás a felelős. A tévé előtt üldögélés és a gyorséttermi menük káros következményeként a kutatók az európai és amerikai gyerekeknél már egészen kicsi korban kimutatták az erek kezdődő elzáródását. Az erek falában megtapadó vérzsírok miatt az erek megvastagodnak, rugalmatlanná válnak, majd elmeszesednek. Az artériák pedig nem tudnak elegendő oxigéndús vért szállítani a szívből a végtagokba.
 
Érrendszerünk állapotától is nagyban függ életminőségünk. Annak érdekében, hogy minél egészségesebben és tovább élhessünk, érdemes rendszeresen részt vennünk a fájdalmatlan és veszélytelen, mindössze néhány percig tartó arteriográfos (pulzushullám) szűrésen.
 

Reumatikus betegségek gyógyítása

Népbetegségek

Széndioxid szárazfürdő vagy mofetta